Ας μαγειρέψουμε μοριακά…
Η μοριακή γαστρονομία αποκτά κάθε μέρα όλο και περισσότερους οπαδούς. Τα εστιατόρια που σερβίρουν την εν λόγω κουζίνα συνεχώς αυξάνονται και οι μυημένοι στις συγκεκριμένες γεύσεις υποστηρίζουν ότι η μοριακή κουζίνα αποτελεί το μέλλον της γαστρονομίας. Τι θα λέγατε αν φέρνατε λίγο από αυτό το μέλλον στην κουζίνα σας;
Ακολουθεί μία συνταγή που είναι εύκολη στην εκτέλεση και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Μους αβοκάντο με σάλτσα σόγιας.
Υλικά για 10 έως 12 άτομα.
Συστατικά για την μους αβοκάντο
- ½ ώριμο αβοκάντο, χωρίς φλούδα και χωρίς κουκούτσι και κομμένο σε κύβους
- ½ φλιτζάνι τόφου, θρυμματισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- μια πρέζα αλάτι
- 1 σταγόνα μέλι
- 1¼ κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
Συστατικά για τη σάλτσα σόγιας (ζελέ)
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
- ¼ φλιτζάνι νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού λευκό κρασί
- 1½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
Εκτέλεση:
Για να γίνει η μους αβοκάντο, ανακατέψτε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το μέλι, και τη ζελατίνη σε ένα μπολ που να μην είναι μεταλλικό , και βάλτε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη. Πολτοποιήστε το αβοκάντο και το χυμό λεμονιού και προσθέστε το μίγμα τόφου και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Τοποθετήστε τη μους σε ένα δοχείο και τοποθετήστε τηστο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Για να κάνετε τη σάλτσα σόγιας, ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το νερό, το λευκό κρασί, τη ζάχαρη, και τη ζελατίνη, πάλι σε ένα μπολ που να μην είναι μεταλλικό και τοποθετήστε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη. Τοποθετήστε το μείγμα της σάλτσας σόγιας σε ένα δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι για τουλάχιστον 1 ώρα. Για να σερβίρετε, χρησιμοποιήστε μία κουτάλα παγωτού για να φτιάξετε μπάλες και τοποθετήστε τες σε διακοσμητικό κουτάλια. Χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον κουτάλι, πάρτε περίπου ½ κουταλάκι από την σάλτσα σόγιας και τον τοποθετήστε το πάνω από τη μους.