Έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε έτσι τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους;
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι ένα από αυτά τα καταπληκτικά τρόφιμα που είναι εξαιρετικά και από μόνα τους. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους που ίσως ποτέ δεν έχετε σκεφτεί. Ας δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά συστατικά τους, δοκιμάζοντας τις παρακάτω προτάσεις.
Οι ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης και ένα εξαιρετικό σνακ όταν θέλετε κάτι τραγανό που δεν είναι junk food. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, είναι διαθέσιμοι σε μεγάλη ποικιλία και μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε με πολλούς απροσδόκητους τρόπους.
Κρούστα πίτας
Υπάρχουν υπέροχες συνταγές για κρούστα με βάση τους ξηρούς καρπούς που μπορείτε να προσαρμόσετε και να χρησιμοποιήσετε με σχεδόν κάθε γέμιση.
Κρούστα για κοτόπουλο ή ψάρι
Συχνά ξεμένουμε από ιδέες όταν πρόκειται ετοιμάσουμε ένα γεύμα, αλλά οι αλεσμένοι ξηροί καρποί ως μια κρούστα είναι ένας εύκολος, υγιεινός και ιδιαίτερος τρόπος για να πανάρετε τις αγαπημένες σας πρωτεΐνες. Δοκιμάστε τη σε κοτόπουλο αλλά και ψάρι, συνδυάζοντας μαζί τους υλικά όπως μέλι, μουστάρδα ή και τριμμένα τυριά.
Ως αλεύρι
Μπορούν να γίνουν ένα άριστο, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες χωρίς γλουτένη αλεύρι, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αρτοσκευάσματα, σαν άρτυμα ή πηκτικό μέσο για σούπες και φαγητά κατσαρόλας. Το αλεύρι από αμύγδαλα ιδιαίτερα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το σταρένιο αλεύρι επειδή έχει ουδέτερη γεύση. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί μπορεί να αλεσθούν σε αλεύρι, έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε απλά να υποκαταστήσετε το αλεύρι από σιτάρι σε μια συνταγή και να περιμένετε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Αφού είναι χωρίς γλουτένη, θα χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσετε σε μερικές συνταγές που έχουν συνταχθεί για παρασκευές χωρίς γλουτένη αν θέλετε τα πάντα να βγαίνουν τέλειες από την πρώτη δοκιμή.
Αντικαθιστούν τα αυγά
Αν ψάχνετε για έναν υγιεινό αντικαταστάτη των αυγών, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε είτε λιναρόσπορους, είτε σπόρους chia. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας (αν χρησιμοποιείτε λιναρόσπορους, βεβαιωθείτε ότι είναι αλεσμένοι) με τρεις κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά, και θα παρατηρήσετε ότι θα σχηματιστεί ένα είδος ζελέ που θα έχει τη συνοχή ενός αυγού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα για να ενώσετε τα υλικά ενός χορτοφαγικού σπιτικού burger λαχανικών. Λάβετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερα αυγά χρειάζεται μια συνταγή, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε μια διαφορά, γι 'αυτό προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο σε συνταγές που απαιτούν λίγα αυγά.
Αντικαθιστούν τα τυριά
Χρήσιμοι για όσους έχουν ευαισθησία στα γαλακτοκομικά αλλά και όσους θέλουν κάτι διαφορετικό. Κυκλοφορούν τυριά φτιαγμένα από κάσιους ή τύπου ρικότα από καρύδια macadamia ή ακόμη και μια έκδοση μοτσαρέλας από αμύγδαλα.
Σε νόστιμα ζεστά ροφήματα
Ορισμένα βράδια είναι κατάλληλα για χουζούρι στον καναπέ με μια ζεστή κούπα από κάτι νόστιμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που πρέπει να κολλήσετε στα συνηθισμένα όπως το τσάι ή η σοκολάτα. Κάποιες καταπληκτικές εναλλακτικές είναι ροφήματα που συνδυάζουν καρύδια macadamia, γάλα καρύδας, βανίλια και μέλι ή ωμά αμύγδαλα, γάλα αμυγδάλου, χουρμάδες, μέλι και μπαχαρικά. Ψάξτε και βρείτε διάφορες συνταγές και απολαύστε τις!.
Υγιεινά dips και αλοιφές
Φτιάξτε τις δικές σας υγιεινές εκδόσεις των αγαπημένων σας dips και αλοιφών. Αντικαταστήστε το μαλακό τυρί με εναλλακτικές από ξηρούς καρπούς, όπως τα κάσιους. Μια νόστιμη πρόταση για χούμους συνδυάζει καρύδια, κόκκινες φακές και καρότο.
Για ένα γλυκό επιδόρπιο
Στους περισσότερους από εμάς, το επιδόρπιο είναι το αγαπημένο μας κομμάτι της ημέρας και αν ψάχνετε πάντα κάτι καινούργιο για να δοκιμάσετε, γιατί να μην χρησιμοποιήσετε και τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς σε γλυκές προτάσεις; Από τάρτες μέχρι cheesecakes και κορμούς με κύρια συστατικά τους ξηρούς καρπούς, σίγουρα θα βρείτε κάτι νέο που θα σας ενθουσιάσει.
Φωτεινή Πουρνάρα