Mongee: Ιδού η μπανάνα που τρώγεται με τη φλούδα!
Θα δίνατε 5 ευρώ για ένα νέο είδος μπανάνας που τρώγεται ακόμη και το φλούδι της; Αν ναι, θα πρέπει να ταξιδέψετε ως την μακρινή Ιαπωνία για να την δοκιμάσετε, εκεί όπου δημιουργήθηκε και πωλείται, προς το παρόν, σε πολύ μικρές ποσότητες.
Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις μπανάνες ή ότι αν έχετε φάει μια, τις έχετε δοκιμάσει όλες, τότε πλανάστε. Η Ιαπωνία κάνει την ανατροπή, δημιουργώντας ένα νέο είδος μπανάνας που ονομάζεται Mongee (καταπληκτική) και που καλλιεργείται μόνο στο αγρόκτημα D&T Farm στην Okayama από τον Setsuzo Tanaka ο οποίος αναπτύσσει την ιδέα της μπανάνας με την φαγώσιμη φλούδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Ο Tanaka χρησιμοποιεί μια τεχνική που περιλαμβάνει την κατάψυξη, απόψυξη και επαναφύτευση των φυτών μιας ποικιλίας τροπικών μπανανών που ονομάζεται Gros Michel. Η συγκεκριμένη διαδικασία κάνει τις μπανάνες να αναπτύσσονται ταχύτερα, με λεπτότερη φλούδα από ό,τι συνήθως, αν και η δημοφιλής ποικιλία Gros Michel είναι ήδη λεπτόφλουδη. Ο Tanaka δήλωσε ότι η ιδέα του ξεκίνησε ως ερευνητικό χόμπι όταν ήταν τεχνικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρίας D&T Farm και στη συνέχεια εξελίχθηκε. Αρχικά φυτεύουν και καλλιεργούν τις μπανάνες σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία -60 βαθμών κελσίου. Στη συνέχεια, η ομάδα τις ξεπαγώνει και τις ξαναφυτεύει. Η αλλαγή της θερμοκρασίας ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτυχθούν γρήγορα και κάνει τη φλούδα τους τόσο λεπτή που μοιάζει με φύλλο μαρουλιού. Οι κανονικές μπανάνες συνήθως αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 26 βαθμούς κελσίου. Η παράξενη αυτή μέθοδος παραγωγής ονομάζεται «πάγωμα-απόψυξη-ξύπνημα» και αναπαράγει τις θερμοκρασίες και τις συνθήκες καλλιέργειας της εποχής των παγετώνων, με αποτέλεσμα οι μπανάνες να είναι πολύ πιο γλυκές και πλήρως βρώσιμες.
Επειδή όμως η Ιαπωνία εξακολουθεί να εισάγει σήμερα το 99% των μπανανών της και οι τιμές των φρούτων είναι συνήθως υψηλές, η τιμή για μια μπανάνα Mongee φθάνει τα 5 ευρώ. Η υπερβολική αυτή τιμή οφείλεται επίσης στην υψηλή ζήτηση, παρά το γεγονός ότι αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από τις άλλες. Μια τυπική μπανάνα χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να ωριμάσει πλήρως, αλλά οι Mongee αυξάνονται σε περίπου τέσσερις μήνες. Ωστόσο, μόνο 10 περίπου μπανάνες πωλούνται εβδομαδιαίως. Στην ιστοσελίδα του αγροκτήματος αναφέρονται τα οφέλη της κατανάλωσης της μπανανόφλουδας. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η φλούδα είναι ένα εξαιρετικό συστατικό που μπορεί να περιέχει βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο που σχετίζονται με τη σύνθεση της σεροτονίνης Παράλληλα, είναι πλούσια σε τρυπτοφάνες, οι οποίες είναι η πρώτη ύλη της σεροτονίνης, που έχει ευεργετική δράση στον εγκέφαλο και τον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η φλούδα των ώριμων φρούτων έχει ανασταλτική δράση στην υπερτροφία του προστάτη.
Σύμφωνα με δηλώσεις της D & T Farm στον τύπο, η φλούδα «καλλιεργείται οργανικά χωρίς χημικά και είναι επομένως απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση. Ως μια πιο γλυκιά έκδοση της κανονικής μπανάνας, με 24,8g ζάχαρης σε σύγκριση με το μέσο όρο των 18,3g και απόλυτα βρώσιμη φλούδα, δεν είναι περίεργο ότι η "καταπληκτική" μπανάνα Mongee είναι τόσο δημοφιλής. Δεν είναι όμως σαφές εάν παρόλα αυτά, θα μαυρίζει όπως τα υπόλοιπα είδη μπανάνας.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: theguardian.com