Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη: Φάκελος Φρούτα!
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Τα φρούτα είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ικανοποιήσετε την πείνα αλλά και να ανταποκριθείτε στις καθημερινές διατροφικές σας ανάγκες. Ωστόσο, τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη και αυτό είναι ένα θέμα που έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν τα φρούτα είναι κατάλληλα για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση στην οποία το σώμα αγωνίζεται να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι τα φρούτα επικίνδυνα για όσους πάσχουν από διαβήτη; Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φροντίδα του διαβήτη είναι εξατομικευμένη, τονίζουν οι ειδικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τα άτομα αυτά να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο γιατρό ο οποίος θα τους ορίσει πόσους υδατάνθρακες μπορούν να καταναλώνουν κάθε μέρα με βάση τις ατομικές τους ανάγκες και το ιστορικό υγείας.
Διαβάστε:
Σακχαρώδης διαβήτης και τυριά: σχέση αγάπης ή μίσους;
Μια υγιεινή διαβητική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε τροφή με μέτρο, εφόσον σας επιτρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο. Ορισμένα φρούτα ενδέχεται να προκαλέσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα με πιο γρήγορο ρυθμό από άλλα. Η παγίδα στη συγκεκριμένη διατροφή είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στα τρόφιμα. Ενώ κάποιος μπορεί να τρώει π.χ. μήλα χωρίς κανένα πρόβλημα, ένας άλλος μπορεί να διαπιστώσει ότι του προκαλούν απότομη αύξηση στο σάκχαρο. Η εξέταση των σακχάρων στο αίμα σας πριν και μετά την κατανάλωση φρούτων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια φρούτα είναι καλύτερα για εσάς.
Η αντίληψη ότι τα φρούτα δεν είναι ασφαλή για τους διαβητικούς είναι ένας δημοφιλής μύθος που αναβιώνει κατά καιρούς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), πολλά είδη φρούτων είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα καλής ποιότητας, καθώς και ίνες - ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγεία του Τ.H. Chan Harvard. Οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν περαιτέρω την υγεία, επειδή προάγουν τo συναίσθημα της πληρότητας, περιορίζουν τις ανθυγιεινές επιθυμίες και την υπερκατανάλωση τροφής.
Διαβάστε επίσης:
Μπορούν οι διαβητικοί να τρώνε μέλι;
Πώς επιλέγετε λοιπόν τα καλύτερα φρούτα για τον διαβήτη; Ενώ μερικές μορφές φρούτων, όπως ο χυμός, μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον διαβήτη, τα ολόκληρα φρούτα ωφελούν τόσο ειδικά όσο και τη γενικότερη υγεία, καταπολεμώντας τη φλεγμονή και ομαλοποιώντας την αρτηριακή πίεση. Αλλά όπως και με κάθε τρόφιμο στην διατροφή για τον διαβήτη, θα πρέπει να μετράτε σωστά τους υδατάνθρακες και να παρακολουθείτε σχολαστικά αυτά που τρώτε. Το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί.
Ποιο είναι το σωστό μέγεθος μερίδας;
Η κλινική Mayo υποδεικνύει ότι το μέγεθος της μερίδας εξαρτάται από την περιεκτικότητα του φρούτου σε υδατάνθρακες. Μια μερίδα φρούτων περιέχει περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες και είναι ενδεικτικά:
- 1 μικρό κομμάτι φρέσκου φρούτου (115 γρ.)
- ½ φλιτζάνι φρούτων κονσερβοποιημένων ή κατεψυγμένων (χωρίς ζάχαρη)
- 2 κουταλάκια αποξηραμένων φρούτων
- ½ μέτριο μήλο
- 1 μικρή μπανάνα
- 1 φλιτζάνι πεπόνι
- 1 φλιτζάνι βατόμουρα
- ¾ φλιτζάνι βερίκοκα
- 17 μικρές ρώγες σταφύλι
- 1 φλιτζάνι σμέουρα
- 1¼ φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες
Προτιμήστε, όπως είπαμε, φρούτα στην ολόκληρη φυσική τους μορφή και αποφύγετε όσα είναι σε σιρόπια ή τα τυχόν επεξεργασμένα με προσθήκη ζάχαρης, τα οποία έχουν την τάση να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Παρόλο που η καλύτερη επιλογή είναι τα φρέσκα, μπορείτε να καταναλώνετε επίσης κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για την προσθήκη ζάχαρης και γνωρίστε ότι η ζάχαρη έχει πολλά διαφορετικά ονόματα στις συσκευασίες, όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, το ιμβερτοποιημένο σιρόπι, το γλυκαντικό καλαμποκιού, τη δεξτράνη και το σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης. Οι φρέσκοι φρουτοχυμοί μπορεί να προσφέρουν μερικές από τις θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα, αλλά λείπει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας: οι ίνες. Χωρίς την ίνα, οι χυμοί είναι υποδεέστεροι συγκριτικά με ολόκληρο το φρούτο και μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα γιατί καταναλώνουμε εύκολα μεγαλύτερη ποσότητα μέσα σε λίγη ώρα.
Εκτός από το χυμό, υπάρχουν και ορισμένα φρούτα που πρέπει να καταναλώνονται με πολλή προσοχή, είτε επειδή έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, είτε επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να φάνε μόνο την ενδεδειγμένη ποσότητα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτά είναι τα σταφύλια, τα κεράσια, το μάνγκο, ο ανανάς, η μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα.
Φωτεινή Πουρνάρα