Εσπεριδοειδή: Φρούτα που μας κάνουν δώρα… ζωής
Όταν ακούμε για εσπεριδοειδή το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η βιταμίνη C. Ωστόσο τα φρούτα αυτά περιέχουν μια ευρεία γκάμα βιταμινών και μετάλλων, ενώ πολλά από αυτά είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες και δεν φαντάζεστε σε πόσους τομείς μας βοηθούν.
Τα Εσπεριδοειδή ειδικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, βελτιώνουν την όραση, καταπολεμούν το κρυολόγημα. Επίσης αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2 και δυναμώνουν τα οστά. Επιπρόσθετα βελτιώνουν την ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών και εμποδίζουν την ικανότητα των αρτηριών να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα.
Θετική είναι η επίδραση των εσπεριδοειδών και στα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ενώ βοηθούν παράλληλα στην καλή πέψη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές τους ίνες μένουν στο στομάχι περισσότερο από άλλες τροφές κα αυτό δίνει την αίσθηση της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό καταναλώνετε λιγότερο φαγητό. Επίσης τα εν λόγω φρούτα είναι χρήσιμα προκειμένου να ελέγξετε την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, ενώ αποτελούν πηγή ενέργεια για τον οργανισμό σας.
Τα θετικά των εσπεριδοειδών δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με μελέτες βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση του στρες. Ειδικότερα, το άρωμα από το έλαιο μανταρινιού και τη μυρωδιά του γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί πως έχουν αγχολυτικές ιδιότητες.
Η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών ενισχύει την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω κυρίως της βιταμίνης C που περιέχεται σε αυτά. Επίσης θεωρείται πως αυξάνουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ βοηθούν παράλληλα το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Τέλος τα εσπεριδοειδή είναι τα κατάλληλα φρούτα για να έχετε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Έχει αποδειχθεί πως καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, ενώ παράλληλα αναζωογονούν την επιδερμίδα δίνοντάς της μια λάμψη που διακρίνει κανείς εύκολα. Ειδικότερα το γκρέιπφρουτ βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου αλλά και στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.
Τρώμε λοιπόν άφοβα πορτοκάλια, λεμόνια, γλυκολέμονα, μανταρίνια, νεράτζια, κίτρο, γκρέιπφρουτ, κουμκουάτ.