Η μεγάλη αντιπαράθεση: κόκκινο ή λευκό κρασί;
Οι λάτρεις του κρασιού τείνουν να έχουν μια προτίμηση είτε για κόκκινο είτε για λευκό κρασί, συχνά βασιζόμενοι στη γεύση. Ωστόσο, αν θέλετε να συνδυάσετε την ευχαρίστηση με ορισμένα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να συγκρίνετε τις θρεπτικές αξίες των δύο τύπων κρασιού. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τα οφέλη του κόκκινου κρασιού - για την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο της χοληστερόλης και ενδεχομένως ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου σε πολυάριθμες μελέτες. Αλλά τι γίνεται με το «ξάδελφάκι» του, το λευκό κρασί;
Τα λευκά κρασιά γίνονται κυρίως από λευκά σταφύλια μόνο, και δεν περιέχουν τις φλούδες και τους σπόρους. Τα κόκκινα κρασιά παράγονται από ολόκληρα τα σταφύλια και είναι η φλούδα κυρίως που τους δίνει το ξεχωριστό χρώμα και τη γεύση. Ο μεγάλος χημικός και μικροβιολόγος Louis Pasteur είπε για το κρασί : «το πιο ωφέλιμο και υγιεινό από όλα τα ποτά». Μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί του; Εκεί όπου μπορεί να υπάρχει χώρος για συζήτηση, ωστόσο, είναι στο χρώμα των σταφυλιών. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές αναφορές και έρευνες σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει το κρασί στην υγεία ειδικότερα για το κόκκινο.
Ας δούμε πιο αναλυτικά αν και σε τι διαφέρουν:
Αντιοξειδωτικά
Κόκκινο
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, καθώς αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και προστατεύουν τις αρτηρίες. Ιδιαίτερα δύο από αυτά, τα φλαβονοειδή και η ρεσβερατρόλη είναι πολύ σημαντικά. Η ρεσβερατρόλη σκοτώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και έχει βρεθεί ότι "αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό μιας ποικιλίας ανθρώπινων καρκινικών κυτταρικών σειρών», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling. Τα ευρήματα για τις επιπτώσεις της ρεσβερατρόλης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά υποσχόμενα αλλά χρειάζονται φυσικά περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση.
Λευκό
Περιέχει πολύ λιγότερα φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη από το κόκκινο. Ωστόσο, παρουσιάζει και αυτό μερικά από τα καρδιο-προστατευτικά οφέλη. Και ας μην ξεχνάμε ότι μπορείτε πάντα να τρώτε κόκκινα σταφύλια, σωστά;
Oξέα
Kόκκινο
Η έρευνα έχει δείξει-αντίθετα από ό,τι πιστεύεται- ότι το κόκκινο κρασί προστατεύει τα δόντια σας. Μελέτες από τα Πανεπιστήμια Lavel και Pavia βρήκαν ότι "το κόκκινο κρασί εμποδίζει ορισμένα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας να κολλήσουν στα δόντια,» και «μπορεί να αντιστρέψει πραγματικά τις επιπτώσεις της ουλίτιδας προσφέροντας παράλληλη μελλοντική προστασία από αυτήν".
Λευκό
Τα οξέα είναι σημαντικά δομικά συστατικά του κρασιού, τα οποία προσφέρουν περισσότερο στη γεύση παρά στα δόντια σας. Το λευκό κρασί τα αποδυναμώνει και τα κάνει πιο επιρρεπή στους λεκέδες και τις φθορές από τα οξέα. Ερευνητές στο New York University College of Dentistry διαπίστωσαν ότι "το λευκό κρασί διαλύει μια λεπτή, προστατευτική επίστρωση γύρω από τα δόντια με αποτέλεσμα να είναι πιο τραχιά και ευαίσθητα στους λεκέδες».
Σύνθεση
Κόκκινο
Χρησιμοποιούνται ολόκληρα κόκκινα σταφύλια στη διαδικασία οινοποίησής του. Ακόμη και οι σπόροι των κόκκινων σταφυλιών έχουν οφέλη για τον οργανισμό όπως η επούλωση πληγών, η καλύτερη υγεία των ματιών, η ενίσχυση της καρδιάς, η ρύθμιση της χοληστερόλης και η υποστήριξη των νεύρων. Αρκετά κόκκινα κρασιά τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερες τανίνες που σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζουν αυξημένη βιολογική δραστηριότητα στη ρύθμιση των οξειδωτικών βλαβών.
Λευκό
Ως επί το πλείστον από λευκά σταφύλια, χωρίς φλούδες και σπόρους , τα λευκά κρασιά ζυμώνονται για μικρότερο χρονικό διάστημα. Τείνουν να έχουν λίγες ή καθόλου τανίνες, παρόλο που μπορεί να τις αποκτήσουν όταν ωριμάσουν σε ξύλινα βαρέλια.
Θερμίδες (ανά 150 ml): Κόκκινο κρασί 120-140kcal, Λευκό κρασί 118-122kcal
Υδατάνθρακες; Και οι δύο τύποι κρασιού περιέχουν 3.8g.
Ζάχαρη (Φυσική): Το κόκκινο περιέχει λιγότερο φυσική ζάχαρη (0.9g) από το λευκό κρασί (1.4g).
Ασβέστιο: Η ίδια ποσότητα ασβεστίου, 1%, βρίσκεται τόσο στο κόκκινο όσο και το λευκό κρασί.
Σίδηρος: Το κόκκινο περιέχει 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) σιδήρου, ενώ το λευκό κρασί 2%. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το κρασί μπορεί να μειώσει ουσιαστικά την απορρόφηση του διαιτητικού σιδήρου.
Μαγνήσιο: Το κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 5% της ΣΗΠ, ενώ λευκό σχεδόν 4%.
Φώσφορος: Το κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 3,4% της ΣΗΠ του φωσφόρου, ενώ το λευκό 2,6%.
Κάλιο: 5% μπορεί να βρεθεί στο κόκκινο κρασί και 3% στα λευκά.
Ζεαξανθίνη και λουτεΐνη
Είναι ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των ματιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει 7 mcg, ενώ το λευκό σχεδόν καθόλου.
Χολίνη: Απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, την κίνηση των μυών, τον υγιή μεταβολισμό και τη λειτουργία του ήπατος. 8,4 mg μπορούν να βρεθούν στο κόκκινο, και 6,3 mg στο λευκό κρασί.
Όποιο και αν προτιμάτε, δεν έχουν τόσο σημασία τα ακριβή ποσοστά των ωφέλιμων συστατικών του κρασιού για την υγεία. Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα φαίνεται να είναι μια υγιεινή συνήθεια, αν και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, η κατανάλωση 1-2 μερίδων βατόμουρων την ημέρα θα τους προσφέρει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Είτε κόκκινο είτε λευκό, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, ή ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής.