Η πρόσληψη βιταμίνης D από τον πατέρα μπορεί να επηρεάσει το ύψος και το βάρος των παιδιών
Σύμφωνα με ερευνητές, η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D ενός ανθρώπου πριν από τη σύλληψη του μωρού, επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η μητρική διατροφή μπορεί να μην είναι ο μόνος βασικός παράγοντας στην εξέλιξη της υγείας και της ανάπτυξη των παιδιών.
Η επιστήμη φαίνεται ότι βάζει τους υποψήφιους-πατέρες να κρατούν σημειώσεις για τη διατροφή τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους θέλουν να αποκτήσουν απόγονο, να τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά και να πίνουν χυμό πορτοκάλι και γάλα σόγιας. Η πρόσληψη βιταμίνης D παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους και του βάρους του παιδιού σε ηλικία πέντε ετών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η Δρ Cilia Mejia Lancheros από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης D από την πατέρα και του ύψους και του βάρους των παιδιών. Η ομάδα των επιστημόνων ανέλυσε δεδομένα από τη LifeHead Cross-Generation Cohort, μια μοναδική διαχρονική βάση δεδομένων στην Ιρλανδία.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε 213 και 148 ζευγάρια πατέρα-παιδιού στα οποία τα παιδιά ήταν πέντε ετών και εννέα ετών αντίστοιχα. Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης D από τον πατέρα που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου προγεννητικού τριμήνου και το ύψος και βάρος των παιδιών στην ηλικία των πέντε και εννέα χρόνων υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο προσαρμοσμένο και σε αρκετούς πιθανούς τροποποιητικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί περιλάμβαναν την ηλικία του βιολογικού πατέρα, την προσλαμβανώμενη ενέργεια και το βάρος του. Έλαβαν υπόψη τους επίσης την ηλικία της μητέρας, το αν προσλάμβανε βιταμίνη D και πόση, την θερμιδική πρόσληψη και το βάρος της. Τέλος για τα παιδιά, μελέτησαν το φύλο και την ηλικία τους, την θερμιδική πρόσληψη καθώς και αυτή της βιταμίνης D, όπως και τις εξωτερικές φυσικές καλοκαιρινές δραστηριότητες στην ηλικία των πέντε ετών.
Η πρόσληψη βιταμίνης D από τον πατέρα συσχετίστηκε θετικά και στατιστικά με το ύψος και το βάρος των απογόνων του στην ηλικία των πέντε ετών, ενώ αυτοί οι συσχετισμοί μειώθηκαν και δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντικοί, όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των εννέα χρόνων. Φαίνεται λοιπόν ότι η διατροφική κατάσταση του πατέρα μπορεί με κάποιο τρόπο να επηρεάσει την υγεία, την ποιότητα και τη λειτουργία των γεννητικών κυττάρων που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευρήματα δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης D από τη μητέρα κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το βάρος και το ύψος των παιδιών στην ηλικία των πέντε ή εννέα ετών. Η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως είναι απαραίτητη για να παράγει ο οργανισμός βιταμίνη D, έτσι οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αριθμό των ωρών που τα 5χρονα παιδιά πέρασαν παίζοντας έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Διαπίστωσαν ότι 3 ή περισσότερες ώρες δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, σχετίζεται με αυξημένο ύψος σε αυτή την ηλικία.