Γνωρίστε το Cucamelon, το πιο χαριτωμένο φρούτο που θα δείτε ποτέ
Αν βαρεθήκατε τις μπανάνες, τα μήλα και γενικά τα συνηθισμένα φρούτα και αν ψάξετε λίγο, μπορείτε να βρείτε ένα εξωτικό αλλά και κυριολεκτικά μοναδικό φρούτο: το cucamelon, το μικροσκοπικό αγγουροκάρπουζο!
Η φύση δεν σταματά να μας εκπλήσσει και μόνο αυτή θα μπορούσε να συνδυάσει σε ένα προϊόν το αγγούρι, το καρπούζι και τη ρώγα του σταφυλιού. H Melothria Scabra, το εξωτικό cucamelon έχει την όψη καρπουζιού, το μέγεθος ρώγας σταφυλιού και γεύση κάτι ανάμεσα σε αγγούρι και lime. Στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος μικρού αγγουριού που καλλιεργείται στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Μοιάζει με μικρογραφία καρπουζιού, η γεύση του θυμίζει περισσότερο ελαφρώς ξινό αγγούρι, παρόμοιο με πίκλα.
Τα cucamelons είναι τραγανά και ζουμερά, έχουν λίγες θερμίδες και ταιριάζουν σε διάφορες φρέσκες σαλάτες, προστίθενται σε σάλτσες ή καταναλώνονται από μόνα τους ως ένα γευστικό και υγιεινό σνακ. Ψάξτε να τα βρείτε σε κεντρικά μανάβικα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Αυτά τα παράξενα μικροσκοπικά, ανοιχτοπράσινα mini καρπουζάκια δεν είναι κάποιο γενετικά τροποποιημένο υβρίδιο που αναπτύσσεται σε εργαστήριο. Είναι μια λιχουδιά που απολαμβάνουν στο Μεξικό εδώ και αιώνες. Αναπτύσσονται σε ένα είδος περικοκλάδας και χρειάζονται περίπου 80 ημέρες για να μετατραπούν από σπόρους σε κανονικούς καρπούς. Τα βρίσκετε στην αγορά αλλά μπορείτε επίσης να τα καλλιεργήσετε εύκολα και στο σπίτι.
Τα φρούτα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σε σαλάτες και σάλτσες ή περασμένα σε ένα καλαμάκι συνοδεύουν τέλεια ένα μαρτίνι ή άλλα coctails. Τρώγονται και ωμά, όπως οι ρώγες του σταφυλιού, ως τουρσί ή μέσα σε chutney, προστίθενται σε σάντουιτς, ή ακόμη και σοταρισμένα ως συνοδευτικό διαφόρων πιάτων. Μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα ακόμη και σε γλάστρες και δεν πιάνουν πολλά παράσιτα. Σπείρετε τους σπόρους από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο σε εσωτερικούς χώρους και φυτέψτε τα έξω όταν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Χρειάζονται δύο με τρεις μήνες για να ωριμάσουν. Παρά την εξωτική τους προέλευση, είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν από τα κανονικά αγγούρια.
Οφέλη για την υγεία
Το γεγονός ότι είναι μικροσκοπικά δεν σημαίνει ότι η θρεπτική τους αξία είναι μικρή. Κάποιοι τα θεωρούν ήδη το επόμενο trendy superfood, καθώς περιέχουν άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες. Οι θρεπτικές ουσίες τους πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, βοηθώντας στην προστασία και την αναζωογόνηση των κυττάρων του σώματος, των ιστών και των οργάνων.
Τα cucamelons περιέχουν ένα υψηλό επίπεδο λυκοπενίου, ένα καροτενοειδές που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, καθώς και το βήτα-καροτένιο, γνωστό για τις αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία αλλά και σε πολλά άλλα. Ο συνδυασμός θρεπτικών ουσιών όπως της βιταμίνης C, του καλίου και των καροτενοειδών, βοηθούν στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης, προσφέροντας περαιτέρω προστασία στην καρδιά και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν επίσης την καλή λειτουργία των ματιών και σχεδόν κάθε οργάνου του ανθρώπινου σώματος.
Φωτεινή Πουρνάρα