Εφηβική εγκυμοσύνη και συνιστώμενη διατροφή
Η εγκυμοσύνη είναι για αρκετές γυναίκες μια δύσκολη εμπειρία, πόσο μάλλον όταν η μέλλουσα μητέρα βρίσκεται ακόμη στην εφηβεία. Οι έφηβες που έχουν, λόγω ηλικίας, και οι ίδιες αυξημένες διατροφικές ανάγκες , πρέπει να προσέξουν διπλά την διατροφή τους ώστε να φέρουν στον κόσμο ένα απόλυτα υγιές μωρό.
Παρά την πληροφόρηση που μπορεί να έχουν σήμερα οι νέοι από πολλές πηγές ενημέρωσης, το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης παραμένει ιδιαίτερα συχνό, ειδικά στον ανεπτυγμένο, δυτικό κόσμο.
Εκτιμάται ότι 11% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως είναι σε γυναίκες 15 έως 19 ετών και τα πλείστα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στην εφηβική ηλικία όπως επίσης και στα νεογέννητα παιδιά ή βρέφη από έφηβες μητέρες, καταγράφονται στην πλειοψηφία τους σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των εφήβων είναι κανόνας σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Η διατροφή τους περιέχει πολλή ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λίπη ενώ καταναλώνουν ελάχιστα φρούτα και λαχανικά. Συνηθίζουν επίσης να παραλείπουν γεύματα και να προτιμούν σνακ με υψηλή θερμιδική και χαμηλή διατροφική αξία. Καταλαβαίνει κανείς πόσο επικίνδυνες γίνονται αυτές οι συνήθειες κατά την διάρκεια της εφηβικής εγκυμοσύνης την στιγμή μάλιστα που υπάρχει ανταγωνισμός για τις θρεπτικές ουσίες μεταξύ της έφηβης μητέρας και του εμβρύου.
Η διατροφική κατάσταση της μητέρας κατά την περίοδο της σύλληψης είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της εμβρυϊκής αύξησης και εξέλιξης, και επομένως μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μεγάλο ποσοστό έφηβων κοριτσιών έχει χαμηλές προσλήψεις σε μια σειρά θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως λόγω αυστηρών διαιτολογίων που ακολουθούν, και συγκεκριμένα σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο. Οι έφηβες που μένουν έγκυοι συχνά δεν παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος, είτε επειδή η εγκυμοσύνη είναι μη προγραμματισμένη είτε επειδή είναι απληροφόρητες για τη σπουδαιότητά του. Αρχικά θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του σωματικού βάρους κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε η έφηβη έγκυος να στοχεύσει σε αύξηση βάρους μέσα στα φυσιολογικά κατά περίπτωση όρια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να αποφεύγει ανορθόδοξες και αυστηρές δίαιτες. Η έφηβη έγκυος πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 2.700 θερμίδες ανά ημέρα και πρωτεΐνες που ισοδυναμούν με το σωματικό της βάρος (kg) επί 1,2 γραμμ. πρωτεΐνης ανά 24ωρο. Επίσης, είναι πιθανόν να χρειάζεται 1 μερίδα επιπλέον από την ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχέση με μια ενήλικη έγκυο. Ο υγιεινός τρόπος ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεπάγεται την επίτευξη της επιθυμητής αύξησης του σωματικού βάρους, την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων σύμφωνα με τη διατροφική πυραμίδα, την κατάλληλη και έγκαιρη συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, την αποφυγή καπνίσματος, καφεΐνης, αλκοόλ και άλλων επιβλαβών ουσιών, καθώς και την ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.
Οι έφηβες έγκυοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αναιμία) από ό, τι οι έγκυες γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι επίσης πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό ή να γεννήσουν λιποβαρή μωρά. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι για τις έφηβες ηλικίας κάτω των 15 χρόνων ή για όσες δεν λαμβάνουν προγεννητική φροντίδα.