Καινοτομίες στην εμφιάλωση του κρασιού
Εδώ και πολλούς αιώνες, η γυάλινη φιάλη είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής όταν συγκρίνουμε συσκευασίες για το κρασί είτε αυτό πρόκειται για ένα απλό καθημερινό είτε κάτι ιδιαίτερο και πολύ ακριβό. Ο ανταγωνισμός όμως υπάρχει με προτάσεις συσκευασίας σε ασκούς, κουτιά Tetrapak, βυτία Κegs, χαρτί, πλαστικό ΡΕΤ και αλουμίνιο που προσπαθούν να πείσουν για τα πλεονεκτήματά τους.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους αμφορείς για τη συντήρηση και μεταφορά του κρασιού μέσω θαλάσσης, ενώ οδικώς προτιμούσαν τους ασκούς από δέρμα ζώων. Οι αμφορείς, είχαν το μειονέκτημα να επιτρέπουν την είσοδο του οξυγόνου και να αλλοιώνουν το κρασί. Οι Ρωμαίοι αντικατέστησαν αυτές τις συσκευασίες με ξύλινα βαρέλια. Το κρασί, όμως, άρχισε να μπορεί να ταξιδεύει συστηματικά και να φτάνει με ασφάλεια στα χέρια του καταναλωτή, χάρη στις γυάλινες φιάλες, ειδικά από τη στιγμή που ο άνθρωπος απέκτησε τη δυνατότητα να κατασκευάζει φιάλες βιομηχανικά, σε φθηνή τιμή. Εάν όμως πάρουμε υπόψη μας το βάρος που έχουν αυτές οι φιάλες όπως και την ενέργεια που αναλώνεται για να διακινείται η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού ετησίως, συνειδητοποιούμε γιατί η μεταφορά του κρασιού παραμένει μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της βιομηχανίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι οινοπαραγωγοί στρέφονται προς ελαφρότερες, πιο οικονομικές συσκευασίες, που μπορούν να αποθηκευθούν σε μικρότερο χώρο, να ανακυκλωθούν και πολλές από αυτές ακόμα και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ένα μειονέκτημα για πολλές εναλλακτικές συσκευασίες είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής του κρασιού, συχνά ένα χρόνο ή λιγότερο πριν η ποιότητα του οίνου αρχίσει να υποβαθμίζεται.
Γυάλινες φιάλες
Το γυαλί είναι το απόλυτο μέσο μεταφοράς και της παλαίωσης του κρασιού. Είναι ανακυκλώσιμο και επαναχρησιμοποιούμενο, αδιαπέραστο από τον αέρα και εξασφαλίζει την αναγωγική παλαίωση (απουσία οξυγόνου) χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο απορρόφησης οσμής. Όταν μάλιστα είναι κατάλληλα χρωματισμένο, γίνεται αδιαπέραστο και από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει το φως του ήλιου.
Ασκοί
Είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη εναλλακτική λύση συσκευασίας κρασιού, καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση από τις αντίστοιχες φιάλες. Είναι ανανεώσιμος, ανακυκλώσιμος και βιοδιασπώμενος. Δεν είναι ιδανικός για μακροπρόθεσμη διατήρηση του κρασιού, αν και είναι καλύτερος στο να διατηρήσει το κρασί φρέσκο για σύντομο χρονικό διάστημα. Το κρασί θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε ένα χρόνο από την ημερομηνία συσκευασίας στον ασκό.
Κουτιά Tetra Pak
Είναι ανανεώσιμα και διαφημίζουν το πλεονέκτημα του ελάχιστου βάρους των.
Πλαστικές φιάλες (PET)
Η φιάλη PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) μπορεί να μοιάζει σαν μια κανονική φιάλη κρασί και να είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής τεχνολογίας, όμως ο καταναλωτής και το εμπόριο δεν την αντιμετώπισαν θετικά εξαιτίας της φθηνής εικόνας που δίνει το πλαστικό. Οι περισσότερες φιάλες ΡΕΤ έχουν σαν βάση το πετρέλαιο και δεν βιοδιασπώνται. Όμως, η διαδικασία παραγωγής τους χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια. Επιτρέπει να εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο από όσο η γυάλινη φιάλη και η διάρκεια ζωής του κρασιού κυμαίνεται από έξι μήνες έως δύο χρόνια πριν η οξείδωση αρχίσει να γίνεται αισθητή.
Κουτιά αλουμινίου
Δεν θρυμματίζονται, εξασφαλίζουν πολύ γρήγορη ψύξη και αποκλείουν πλήρως το φως. Ανακυκλώνονται άπειρες φορές και συνιστάται η κατανάλωση του κρασιού να γίνει μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο.
Βυτιά Kegs
Με ένα τυπικό βυτίο να ισοδυναμεί με 26 φιάλες, τα εστιατόρια μπορούν να προσφέρουν κρασί σε ποτήρι και καράφα πιο φθηνά, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα απόβλητα από φιάλες και οξειδωμένο κρασί. Μπορεί να μείνει φρέσκο για περίπου δύο μήνες στο ανοιγμένο βυτίο, ή μέχρι και ένα χρόνο σε ένα γεμάτο. Τα άδεια βυτία από ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν να επιστραφούν κατ' επανάληψη για πλύσιμο, αποστείρωση και ανταλλακτικά, με διάρκεια ζωής έως και 30 χρόνια.
Χαρτί
Ήδη στα τέλη του 2011, η εταιρεία GreenBottle δημιούργησε ένα ανθεκτικό περίβλημα από κυτταρίνη -δηλαδή χαρτί- με μια λεπτή πλαστική επένδυση στο εσωτερικό σε μορφή φιάλης, το μεγαλύτερο μέρος της δεν είναι μόνο ανακυκλώσιμο, αλλά μπορεί να πολτοποιηθεί, βιοδιασπώμενο μέσα σε λίγες εβδομάδες.