Δίκταμνος: το «γιατρικό» της Κρήτης
Γνωστός από τη Μινωϊκή εποχή, ο δίκταμνος χρησιμοποιούνταν ευρέως για την παρασκευή αρωμάτων, οίνων και φαρμακευτικών αλοιφών. Το όνομά του φανερώνει την περήφανη κρητική καταγωγή του, από το όρος Δίκτη της Κρήτης και τη λέξη θάμνος: Δίκταμνος-ο θάμνος της Κρήτης. Εναλλακτικά ονομάζεται «έρωντας» ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Origanum dictamnus.
Τις ιδιότητές του έχουν υμνήσει ο Θεόφραστος, ο Πλούταρχος, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος και ο Αριστοτέλης, αναφερόμενοι στην παυσίπονη χρήση του και στην επουλωτική του δύναμη. Περιέχει μια σειρά από πολύτιμα συστατικά, όπως φλαβονοειδή, κουμαρίνες, φαινολικά οξέα, τριτερπένια και κατεχίνες και είναι πλέον δυσεύρετος καθώς σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχει εξαφανιστεί. Λόγω της σπανιότητάς του, προστατεύεται πλέον από τη Συνθήκη της Βέρνης.
Πού ωφελεί;
Ο δίκταμνος χρησιμοποιείται ως αφέψημα, βάμμα, σκόνη ή ρόφημα για να καταπραΰνει πονοκεφάλους, νευραλγίες και στομαχικές διαταραχές ενώ λέγεται πως δρα ως φυσικό τονωτικό και ως καταπραϋντικό για το κρυολόγημα και τον βήχα.
Αρκετοί ισχυρίζονται πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες ενώ αναφορές έχουν γίνει και σε καταπολέμηση ηπατικών παθήσεων και πόνων περιόδου. Τέλος, χρησιμοποιείται και κατά των δερματικών παθήσεων, ενώ ως αιθέριο έλαιο καταπολεμά τις ρευματικές παθήσεις.