Tα μεταποιημένα κρέατα επιδεινώνουν τα συμπτώματα άσθματος
Τέσσερις ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος την εβδομάδα, όπως το ζαμπόν, το σαλάμι ή τα λουκάνικα, συνδέονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε νιτρώδη άλατα και μπορεί να συμβάλουν στη φλεγμονή των αεραγωγών, ένα τυπικό χαρακτηριστικό του άσθματος.Τα ωριμασμένα κρέατα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος έχουν μπει τελευταία στο στόχαστρο της επιστημονικής διατροφικής κοινότητας και όχι χωρίς λόγο. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν στοιχειοθετήσει έναν κατάλογο των επιβλαβών επιπτώσεών τους για την υγεία και τη μακροζωία στις οποίες έχει αναφερθεί και το itrofi.gr. Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2 και όσον αφορά την υγεία των πνευμόνων, η βλαβερή τους επίδραση συνεχίζεται. Η αυξημένη κατανάλωση σαλαμιού και άλλων κρεάτων αυτού του είδους έχει συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αυξημένα συμπτώματα και συχνότητα εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD). Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax, αποσκοπούσε στο να εντοπίσει εάν η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο άσθμα.
Η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα για το άσθμα και τα προϊόντα κρέατος και παράλληλα άρχισε να κατανοεί το ρόλο της παχυσαρκίας στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι με τους οποίους τα επεξεργασμένα κρέατα βλάπτουν τους ιστούς στο σώμα. Πρώτον, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρώδη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε νιτροζωτικό και οξειδωτικό στρες βλάπτονας τα κύτταρα. Δεύτερον, υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και των αυξημένων επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός βασικού παράγοντα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα την βλάβη των ιστών με την πάροδο του χρόνου.
Λαμβάνοντας δεδομένα από τη Γαλλική Επιδημιολογική Μελέτη για την Γενετική και το Περιβάλλον του Άσθματος (EGEA), χρησιμοποιήθηκαν 971 ενήλικες συμμετέχοντες. Η EGEA παρακολούθησε ασθενείς με άσθμα χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και ιατρικές εξετάσεις για περισσότερα από 20 χρόνια. Συλλέχθηκαν δεδομένα για τη διατροφή, το βάρος και τα συμπτώματα του άσθματος όπως και άλλες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, το επίπεδο άσκησης, το κάπνισμα, το φύλο, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2,5 μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ανά εβδομάδα. Εκείνοι που έτρωγαν μία ή λιγότερες εβδομαδιαίως ταξινομήθηκαν ως χαμηλοί καταναλωτές, αυτοί που κατανάλωναν μία έως τέσσερις εβδομαδιαίες μερίδες ως μέτριοι και ως υψηλοί όσοι κατανάλωναν περισσότερες από τέσσερις. Τα αρχικά δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2007 και η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2011 και 2013. Συνολικά, το άσθμα επιδεινώθηκε στο 20% του συμμετεχόντων, βελτιώθηκε στο 27% και δεν παρουσίασε καμία αλλαγή στο υπόλοιπο 53%. Όταν εξετάστηκε η πρόσληψη των προϊόντων κρέατος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14% των χαμηλών καταναλωτών, το 20% των μεσαίων καταναλωτών και το 22% των υψηλών καταναλωτών είχαν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Όταν έλεγξαν και άλλους παράγοντες - το κάπνισμα, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο - όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Το υπερβολικό βάρος έχει συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με επιδείνωση του άσθματος, αλλά στην παρούσα μελέτη, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) έπαιξε ρόλο μόνο στο 14% των περιπτώσεων χειροτέρευσης των συμπτωμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει ανεξάρτητη επίδραση στο άσθμα από το βάρος. Οι επιστήμονες της ομάδας σημειώνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα.
Φωτεινή Πουρνάρα