Αυτός ο ειδικός τύπος μήλων δεν θα «μαυρίζει» ποτέ!
Μήλα που όταν τα κόψουμε, όχι μόνο αργούν να μαυρίσουν ή μαυρίζουν λίγο, απλά δεν μαυρίζουν καθόλου; Υπάρχουν και αυτά τώρα πια. Με την αδρανοποίηση του ενζύμου που προκαλεί τη διαδικασία του μαυρίσματος, δημοφιλείς ποικιλίες μήλων όπως τα Golden Delicious, τα Granny Smith και τα Fuji μπορούν να ενισχυθούν με αυτό τον τρόπο, σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο βολικά προς κατανάλωση αλλά και να μειωθούν τα τροφικά υπολείμματα. Εσείς θα επιλέγατε να αγοράσετε ένα τέτοιο μήλο;
Μπορεί να σας φανεί παράξενο να μάθετε ότι τα μήλα είναι από τα τρόφιμα που πάνε περισσότερο χαμένα στον πλανήτη - περίπου το 40% της ποσότητας που καλλιεργείται, καταλήγει στις χωματερές. Αναρωτιέστε πώς; Το ότι μαυρίζουν γρήγορα όταν τα δαγκώσουμε ή τα κόψουμε σε φέτες ή απλά όταν χτυπηθούν, φταίει κατά ένα μεγάλο ποσοστό για αυτό.
Μπορεί ο Neil Carter, ο πρόεδρος της Okanagan Specialty Fruits, μιας μικρής καναδικής εταιρίας βιοτεχνολογίας και η σύζυγός του Louisa να χρειάστηκαν 20 περίπου χρόνια για να αναπτύξουν την ποικιλία Arctic Apple που δεν μαυρίζουν ως τρόπο μείωσης των αποβλήτων, αλλά φαίνεται ότι τα κατάφεραν. Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα (GM) μήλα που δεν μαυρίζουν εγκρίθηκαν πριν λίγο καιρό για κατανάλωση από την αμερικανική κυβέρνηση και πρόσφατα βγήκαν προς πώληση σε 400 καταστήματα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ σε τρεις ποικιλίες: Granny Smith, Golden Delicious και Fuji. Τον Φεβρουάριο του 2015 το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έκρινε ότι οι ποικιλίες Arctic Golden Delicious και Arctic Granny είναι ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση. Ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή υπηρεσία ενέκρινε ένα αισθητικά βελτιωμένο γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο.
Σε αντίθεση με πολλά GM τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί για να ωφελήσουν τον αγρότη, για παράδειγμα ενισχύοντας την αντοχή των καλλιεργειών στη ξηρασία ή τα ζιζανιοκτόνα, αυτά τα μήλα έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα τον καταναλωτή, δεδομένου ότι όσα φρούτα έχουν μαυρίσει ή έχουν χτυπήματα, δεν προτιμούνται. Ωστόσο, η Okanagan επισημαίνει επίσης ότι το μαύρισμα αυτό κοστίζει σε κάθε κρίκο στην αλυσίδα εφοδιασμού, οπότε η επίλυση αυτού του ζητήματος μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση τόσο για το αγρόκτημα, τη συσκευασία, τα καταστήματα αλλά και τις υπηρεσίες τροφίμων. Ο λόγος που τα μήλα γίνονται καφέ όταν τα κόβουμε σε φέτες ή όταν χτυπηθούν είναι επειδή ο τραυματισμός αυτός εισάγει οξυγόνο στη σάρκα του φρούτου. Όταν συμβεί αυτό, ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης (PPO) αντιδρά με ορισμένα συστατικά στον ιστό, τις φαινολικές ενώσεις, οξειδώντας τις σε ένα πρόδρομο μόριο που στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα δευτερογενές προϊόν, καφέ χρώματος. Για να αποφευχθεί αυτό, οι επιστήμονες της Okanagan δημιούργησαν τα Arctic μήλα τους έτσι ώστε να παράγουν σημαντικά λιγότερα ένζυμα PPO. Αλλά αντί να απομακρύνουν τα τμήματα του DNA που είναι υπεύθυνα γι 'αυτήν την οξείδωση, πρόσθεσαν πραγματικά επιπλέον αντίγραφα των γονιδίων PPO που προκαλούν το μήλο να ανταποκριθεί. Φυσικά, τα μήλα μπορούν ακόμα να μαυρίσουν από την σήψη, αλλά η άμεση αντίδραση μαυρίσματος αποτρέπεται.
Η εταιρεία πωλεί τα μήλα σε φέτες μέσα σε σακουλάκια που όμως δεν φέρουν την ένδειξη "παράγονται με γενετική τεχνική" και δεν πρόκειται να έχουν καμία άλλη συσκευασία που να τα αναγνωρίζει ως «γενετικά τροποποιημένους οργ»νισμούς" (GMOs). Αντ 'αυτού, όπως επιτρέπεται βάσει ενός νόμου για τη σήμανση του 2016, υπάρχει ένας κώδικας QR που συνδέεται με μια ιστοσελίδα με λεπτομερείς πληροφορίες για την παραγωγή τους. Πολλοί πολέμιοι των GMOs είναι ενάντια στην εισαγωγή γονιδίων από έναν οργανισμό σε άλλο διαφορετικό οργανισμό, οπότε η Okanagan ελπίζει ότι η χρήση γονιδίων από τα ίδια τα μήλα θα εξαλείψει κάποιες ανησυχίες. Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες έχουν ήδη εκφράσει κριτική για τα συγκεκριμένα μήλα, υποστηρίζοντας ότι είναι περιττά και ότι προσβάλουν την υγιή εικόνα των μήλων γενικότερα. Κάποιοι ασκούν επίσης πίεση στις εταιρείες τροφίμων για να μη δεχθούν να πωλούν αυτά τα μήλα, εκτός αν φέρουν την ετικέτα GM, κάτι που η Okanagan υποστηρίζει ότι θα τα «δαιμονοποιήσει» αυτόματα.
Φωτεινή Πουρνάρα