Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση ληγμένου γάλακτος;
Το γάλα αποτελεί βασική τροφή ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία αλλά και για την διατροφή των εφήβων και νέων, μιας και αποτελεί κύρια πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών. Πόσο ασφαλής όμως είναι η κατανάλωσή του μετά από την ημερομηνία λήξης του; Έχει την ίδια διατροφική αξία με το γάλα, που είναι εντός της ημερομηνίας λήξης του; Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα, που μας γεννώνται, όταν κοιτάζουμε την ημερομηνία λήξεως και διαπιστώνουμε ότι οι ημέρες έχουν πια περάσει;
Το γάλα είναι ένα ευπαθές προϊόν το οποίο προκειμένου να συντηρηθεί σωστά παστεριώνεται και αποστειρώνεται. Επειδή προέρχεται απευθείας από τα ζώα, περιέχει βακτήρια τα οποία ακόμη και μετά την παστερίωση υπάρχουν σε μικρές ποσότητες. Όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρές ασθένειες για τον άνθρωπο. Η κατανάλωση λοιπόν ληγμένων προϊόντων δεν είναι μια απλή υπόθεση, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τον τρόπο παρασκευής τους και την θερμοκρασία συντήρησής του.
Η μόλυνση μπορεί να αφορά την διάρκεια από την αγορά του μέχρι την μεταφορά του στο ψυγείο μας, καθώς αν αυξηθεί η θερμοκρασία αυξάνεται και η πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριδίων τα οποία ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, μπορούν να ξαναμπούν στην διαδικασία του πολλαπλασιασμού, ξεπερνώντας έναν κρίσιμο αριθμό επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Καθοριστικός είναι και προγενέστερα ο τρόπος συντήρησης του καταστήματος αλλά και του παραγωγού, ενώ η συσκευασία, η οποία είναι καθοριστική για την ασφαλή συντήρηση του προϊόντος πολλές φορές είναι και χαρακτηριστική της γεύσης του.
Ωστόσο καλό θα είναι να μην καταναλώνουμε ληγμένα προϊόντα και ειδικά γαλακτοκομικά, πουλερικά και οστρακοειδή καθώς φέρουν σοβαρές ασθένειες. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ένα οποιοδήποτε ληγμένο προϊόν ακόμη και αν είναι μιας ημέρας, καθώς χάνεται η διατροφική τους αξία. Αν τώρα παρίσταται μεγάλη ανάγκη, πριν το καταναλώσουμε πρώτα απ΄ όλα το μυρίζουμε αν έχει καλή οσμή, πίνουμε ελάχιστη ποσότητα και εφόσον είναι φυσιολογικό στη γεύση το καταναλώνουμε.
Στεφάνου Αικατερίνη,
Κλινική χημικός