Μια ηπατική ορμόνη καταστέλλει το μεταβολισμό όταν το σώμα είναι σε υπερκινητικότητα
Tο ήπαρ παράγει μια ορμόνη που λέει στο σώμα να κατεβάζει ταχύτητα στο μεταβολισμό του όταν καταναλώνει υπερβολική ενέργεια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το έχουμε ξανακούσει: το να παραμένουμε ενεργοί και δραστήριοι μπορεί να είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας. Αλλά η σχέση μεταξύ του βαθμού της δραστηριότητας που κάνουμε και του πώς αυτή επηρεάζει πραγματικά το μεταβολισμό μας μπορεί μερικές φορές να παραμένει λίγο ασαφής. Χάρη σε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan Life Sciences Institute, αυτή η σχέση είναι λίγο πιο ξεκάθαρη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το ήπαρ που ονομάζεται tsukushi ή TSK για συντομία, επιβραδύνει δραστικά τον μεταβολισμό των ποντικών όταν το σώμα τους καταναλώνει ενέργεια μέσα από μια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, όταν τα ποντίκια ήταν σε κρύο περιβάλλον, ο οργανισμός τους εργαζόταν για να παράξει θερμότητα, προκαλώντας ταχεία αύξηση των επιπέδων της TSK. Αφού παρακολούθησαν την αύξηση της TSK σε αυτές τις καταστάσεις υψηλής ενέργειας, οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η απομάκρυνση της TSK θα προκαλούσε στα ποντίκια την καύση πολύ περισσότερων θερμίδων, πράγμα που όντως έκανε. Σε σύντομα χρονικά διαστήματα χωρίς φαγητό, τα ποντίκια με TSK διατήρησαν το προηγούμενο βάρος τους, ενώ τα ποντίκια χωρίς TSK έχασαν γρήγορα βάρος.
Σε ένα άλλο, ξεχωριστό τμήμα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, τα ποντίκια ταΐστηκαν υπερβολικά με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν βάρος. Αυτά που δεν είχαν TSK κέρδισαν σημαντικά λιγότερο βάρος από αυτά που είχαν την ορμόνη. Επιπλέον, τα ποντίκια χωρίς TSK είχαν χαμηλότερα επίπεδα λιπώδους μάζας στο ήπαρ τους (ένα αναπόφευκτο χαρακτηριστικό της λιπώδους νόσου του ήπατος, μιας άλλης ασθένειας που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη).
Πώς μπορούν λοιπόν αυτά τα ευρήματα να είναι σημαντικά για τον άνθρωπο; Καταρχήν, οι μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο ή η αντίσταση στην ινσουλίνη, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και να οδηγήσουν σε ένα διαχρονικό αγώνα διαχείρισης των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία, η οποία επηρεάζει σήμερα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η κατανόηση όσο το δυνατόν περισσότερων αιτίων όλων αυτών των καταστάσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπευτικές λύσεις.
Εκτός από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις μεταβολικές διαταραχές, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζει το ήπαρ στη γενικότερη υγεία. Με απλά λόγια, το συκώτι είναι το κέντρο του σώματος το οποίο αποφασίσει τι πρέπει να αποβληθεί ως τοξίνη και τι θα πρέπει να απορροφηθεί ως θρεπτικό συστατικό. Έτσι, η σωστή λειτουργία του ήπατος είναι το κλειδί για να αποτοξινωθεί το σώμα και τελικά να κάψει λίπος. Όταν υπάρχουν μεταβολικές διαταραχές, οι δυνατότητες του ήπατος να εξισορροπήσει το σάκχαρο του αίματος και να διασπάσει τους υδατάνθρακες υποβαθμίζονται.
Ενώ αυτή η μελέτη έχει ευρείες συνέπειες για την κατανόηση της μεταβολικής υγείας, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν στο μελλοντικό ερευνητικό μέτωπο. Σύμφωνα με την Emily Kagey, μια εκπρόσωπο από το Πανεπιστήμιο του Michigan, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν ειδικά τη σχέση μεταξύ της TSK και του θερμογόνου ή "καφέ λίπους", η οποία δημιουργεί θερμότητα και καίει θερμίδες όταν χρησιμοποιείται για την ενέργεια από το σώμα.
Φωτεινή Πουρνάρα