Ζεστό κρασί από τις «ψυχρές» χώρες για τις γιορτινές ημέρες!
To κρασί συνοδεύει το φαγητό μας, χρησιμεύσει ως απεριτίφ ή χωνευτικό για χαλάρωμα μετά από το γεύμα ή το δείπνο ενώ οι περισσότεροι το θεωρούν το καταλληλότερο ποτό προς κατανάλωση όταν πρόκειται για μεγάλες παρέες. Η «ζεστή» εκδοχή του, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα ωστόσο στις πιο ψυχρές χώρες της Ευρώπης το ζεστό καρυκευμένο κρασί σερβίρεται κατά κόρον και μάλιστα με διάφορες παραλλαγές.
Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές σε κάποια από τις λεγόμενες «ψυχρές» χώρες της Ευρώπης δεν νοείται να μην δοκιμάσει κάποιο από τα ζεστά κρασιά, που αποτελούν σχεδόν ένα... τουριστικό προϊόν και μάλιστα από τα πιο ποιοτικά. Επίσης αν κανείς θέλει να γευτεί λίγη από τη μαγεία της βόρειας Ευρώπης, δεν έχει παρά να προσπαθήσει να δημιουργήσει τα ροφήματα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η απόλαυση είναι δεδομένη.
Τέσσερις από τις πιο διαδεδομένες εκδοχές ζεστών κρασιών της Ευρώπης είναι οι εξής:
Το τσέχικο Svarak
Σερβίρεται στα εστιατόρια και στις στις των δρόμων της Τσεχίας και ειδικά τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του. Το Cafe Imperial της Πράγας, ένα από τα πιο διάσημα καφέ της πρωτεύουσα της Τσεχίας σε απόσταση αναπνοής από την Παλιά Πόλη, είναι φημισμένο για το Svarak του. Ονομάζεται επίσης και vino svarene που στα τσέχικα σημαίνει «βραστό κρασί».
Το σουηδικό Glögg
Η σουηδική εκδοχή του ζεστού κρασιού, θα το βρει κανείς εύκολα στις κρατικές κάβες της χώρας. Στην Σουηδία εμπεριέχει περισσότερη ζάχαρη απ' ότι στη Γερμανία ή την Αυστρία και σερβίρεται με σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ (βότκα ή κονιάκ) και πολύ συχνά Μαδέρα. Μετά ακολουθούν τα καρυκεύματα: κανέλα, γαρύφαλλο και εσπεριδοειδή.
Το γερμανικό και αυστριακό Gluhwein
Στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Αυστρίας και της Γερμανίας, το Gluhwein πωλείται με... το τσουβάλι. Μερικές φορές σερβίρεται με μια στάλα ρούμι ή κάποιο άλλο είδος αλκοόλ ενώ είναι αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο, φέτες εσπεριδοειδών και ζάχαρη. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται «λαμπερό κρασί».
Το καναδικό Caribou
Δεν είναι ακριβώς κρασί αλλά ένα κοκτέιλ με βασικό του συστατικό το κρασί! Σύμφωνα με τους μύθους, οι υλοτόμοι και οι κυνηγοί του Καναδά έπιναν ένα μείγμα από ουίσκι και αίμα καριμπού προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο. Στην... σύγχρονη εκδοχή του, το Caribou είναι ένα ισχυρό μείγμα από κόκκινο κρασί συνοδευόμενο είτε από κονιάκ είτε από ουίσκι είτε από ρούμι με αναλογία 3 προς 1. Στη συνέχεια προστίθεται σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη και αρωματίζεται με κανέλα, πορτοκάλι, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Σερβίρεται κατά βάση κατά τη διάρκεια του Quebec Winter Carnival, ενός χειμερινού φεστιβάλ δυο εβδομάδων, που γίνεται κάθε Φεβρουάριο στο Κεμπέκ. Πωλείται εμφιαλωμένο στις τοπικές κάβες αλλά είναι σίγουρο πως μπορείτε να το βρείτε και σε κάθε μπαρ. Πολλοί τουρίστες το κρατάνε στα χέρια τους σε πλαστικά ποτήρια ενώ περπατάνε στον δρόμο.